Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інвалідність в Італії - як оформити та які пільги?

В Італії, як і в Україні, існують різні ступені інвалідності, залежно від яких виплачують різні суми соціальної допомоги. Статус інвалідності в цій країні визнається лише за тими іноземцями, які мають постійну посвідку на проживання в Італії. Від початку 2022-го року інвалідність також можуть оформити й українські біженці.

Інвалідність в Італії | © Pexels

Особи з інвалідністю в Італії (Pexels)

Як зробити запит на підтвердження інвалідності в Італії?

Для підтвердження інвалідності в Італії вам потрібно подати запит на інвалідність до місцевого санітарного управління (ASL) за місцем постійного проживання, відповідно до ваших документів в цій країні - вид на проживання (residenza) або посвідку на проживання, яку видають при отриманні статусу біженця або прихистку (permesso di soggiorno).

В Італії необхідно отримати щонайменше 74% непрацездатності, аби отримати матеріальну допомогу, яка має відповідну назву: 

  • Аssegno di inabilità (74-99%)

  • Рensione di invalidità (100%)

За внутрішньою інформацією, переважній більшості іноземців призначають 64%, що відповідно не дає права на грошову допомогу. Тому юристи радять оскаржувати рішення комісії, особливо, якщо ви збираєтесь залишатись в цій країні надовго.

Також грошова допомога призначається тим, хто не є в змозі автономно доглядати за собою та потребує опікуна (accompagnamento).

Допомогу по інвалідності для неповнолітніх дітей (idoneità di frequenza) дають лише при умові, що діти навчаються або відвідують реабілітаційні центри. Також дітям з інвалідністю призначають допомогу з опіки (accompagnamento).

Кроки: як оформити інвалідність в Італії

1. Лікуючий або акредитований лікар передає до Національного інституту соціального забезпечення (INPS) довідку (certificato medico online), де зазначає діагноз та додає запит на інвалідність/ handicap/ accompagnamento.

Довідка має вартість 36 € (лікар визначає на місці, проте деякі лікарі її видають і безкоштовно)

2. Далі потрібно звернутися до патронату (patronato), установи в Італії, яка виконує функції допомоги та захисту на користь працівників, пенсіонерів та всіх громадян, які перебувають на території держави, зробити власне запит на громадянську інвалідність (per invalidità civile). Ця процедура безкоштовна, але вам потрібно прописку (residenza) i рахунок в банку, на який буде перераховано грошову допомогу

3. Наступним кроком буде огляд на лікарській комісії, для якої вам знадобляться ваші медичні довідки та їхній переклад на італійську мову.

4. Отримати рішення комісії щодо ступеня інвалідності.

5. Якщо вам відмовили у грошовій допомозі, існує два варіанти:

- подати звернення до суду.

- зачекати 6 місяців і подати ще раз запит за погіршенням здоров'я (aggravamento invalidità civile). 

Які пільги дає інвалідність в Італії?

Мінімальна щомісячна пенсія з інвалідності в Італії становить 508 євро. Людина, яка отримала інвалідність, крім безпосередніх виплат має право на низку важливих пільг: наприклад, щомісячну фінансову допомогу або оплату допомоги вдома (вона може сягати 1900 євро). Отже, які додаткові пільги дає інвалідність в Італії?

  • Щомісячна фінансова допомога чи оплата допомоги вдома (виплачує INPS);

  • Звільнення від сплати медичного "тикету" (оформляється в ASL);

  • Знижка на проїзні квитки у громадському транспорті (звертатися до місцевих транспортних компаній);

  • Право на паркування автомобіля у спеціальних зонах (звертатися до СТА, офісу з інвалідності за місцем проживання);

  • Безкоштовні протези та механізми для пересування (оформляється в ASL).

Безбар'єрність в Італії

Італія - це насамперед країна розвиненого туризму, всіма благами якого користуються і люди з обмеженими можливостями. Для них і для одного супроводжуючого передбачено безкоштовний вхід до всіх музеїв, галерей та національних парків. Спеціально для них розроблено декілька суспільно-корисних програм. Наприклад, у знаменитому археологічному парку Помпеї прокладено протяжний на сьогоднішній день маршрут (3 км туристичних стежок) для людей, нездатних пересуватися самостійно. Завдяки програмі "Помпеї для всіх" людям з порушенням моторики доступна велика частина музейного простору - для них обладнані спеціальні переходи та тротуари для колясок. А щоб інваліди почувалися впевненіше та безпечніше на маршрутах, на руку їм надягають "розумний" браслет із вмонтованим чіпом, який може миттєво визначити місцезнаходження людини.

Особи з інвалідністю мають також чудову нагоду провести літні та зимові канікули. В області Абруццо для людей з обмеженими можливостями нещодавно з'явилися два пляжі. Вони оснащені спеціальними доріжками, що ведуть до води, поручнями для людей з вадами зору, пристосуваннями, що допомагають увійти у воду. У північному гірськолижному регіоні Трентіно готелі та ресторани обладнані пандусами для візків, кататися на гірських лижах інвалідам допомагають благодійні організації, а місцеві інструктори навчені роботі з людьми з різними недугами.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті