Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Альтернативні методи лікування тривожних розладів, вигорання або депресії

Депресія, тривожні розлади та вигорання є частиною життя багатьох людей. Незважаючи на багаторічний досвід лікування, здається, що традиційний фармацевтичний підхід залишається першочерговим вибором.

тривожний розлад

Психотерапія зазвичай використовується як доповнення до медикаментозної терапії депресії. У багатьох випадках депресія викликана кількома факторами, які впливають і підсилюють один одного. Розвиток, симптоми та прояви в усіх відрізняються. Тому необхідна індивідуально підібрана терапія, яка відповідає потребам конкретного хворого. Особливо часто застосовується когнітивно-поведінкова терапія, а також міжособистісна психотерапія, оскільки на даний момент вони найбільш досліджені та клінічно доведені. Однак сьогодні все частіше пропонуються альтернативні методи лікування, які краще підходять для різних особистостей і клінічних проявів.

Активність і фізичні вправи

Хоча заняття спортом може дуже допомогти, особливо при вигоранні, його антидепресивний ефект науково не доведений. Однак рівень гормону стресу, кортизолу, швидше знижується під час фізичних вправ, а такі види спорту на витривалість, як Скандинавська ходьба, біг підтюпцем або оздоровчий біг, сприяють виділенню ендорфінів, які покращують настрій. З цієї причини лікарі також рекомендують пацієнтам з депресією займатися спортом як доповнення до лікування. Однак заняття спортом не може замінити ліки чи психотерапію. Для досягнення бажаного ефекту слід займатись спортом на витривалість щонайменше 3 рази на тиждень не менше 20-30 хвилин. Крім гормонального впливу існує також соціальний аспект групових занять спортом. Свіже повітря на природі та сонячне світло також мають позитивний вплив.

Арт-терапії

Арт-терапії – це процедури, орієнтовані на роботу з підсвідомістю. Рухальна та танцювальна терапія працюють з вираженням тілесного, соціальним середовищем, а також особистою історією, рухом та артистичним шляхом вираження танцю. У поставі і рухах тіла людина виражається цілісно і відображається її фізичний, психічний і духовний стан. Переживання відображаються в розмовах і процесах одужання з метою відновлення балансу тіла і психіки.

Музична терапія як засіб для поглиблення сприйняття, вираження, спілкування та поведінки, також може призвести до покращення емоційного життя хворого. В ігровому та експериментальному середовищі люди знаходять новий спосіб поводження з собою та своїм оточенням. Відкривається простір для невербальної комунікації, і почуття та відчуття, що виникають під час гри, можуть бути відображені та перенесені у змістовний контекст. У живописі та дизайн-терапії людина відправляється в подорож відкриттів, у якій своє внутрішнє емоційне життя можна відобразити на папері. Важливо не те, що створюється «витвір мистецтва», а те, яким чином поєднані і представлені кольори. Пригнічені та приховані почуття можуть стати видимими і пережитими по-новому. Терапія за допомогою тварин також стимулює контакт і спілкування. Яка терапія є найбільш ефективною залежить від уподобань та особистості людини.

Розслаблення

Для відпочинку є багато пропозицій та можливостей. Крім розслаблюючого і рефлексотерапевтичного масажу стоп є більш активні види діяльності, такі як йога для прогресивного розслаблення м’язів, які можуть призвести до кращого розслаблення. За допомогою ванн, ароматів, масел і солей через тіло досягається позитивний ефект для всього організму. Так звана терапія обгортанням – це поєднання водної терапії і лікування травами. Це включає в себе кругове обгортання частини тіла, в той час як внутрішній рушник змочують у розчині, який і надає зазначений ефект.

Традиційна китайська медицина

Традиційна китайська медицина відкриває новий світ можливостей для покращення самопочуття за допомогою не медикаментозного втручання. Серед них китайська терапія травами, туіна, цигун, харчування, вакуумний массаж і багато іншого. Традиційна медицина розглядає хвороби як переважно органоспецифічні, які можна лікувати місцево. Однак такі стани як тривожні розлади, вигорання та депресія, є цілісною проблемою. Тому тіло слід розглядати як єдине ціле і повертати його в гармонійний стан. На Заході Китайська медицина вже давно вважається ефективною формою терапії та веде до науково доведеного вдосконалення фізичного, розумового та духовного стану. Акупунктура, мабуть, найвідоміший метод лікування, який використовується для лікування численних захворювань. У ТКМ (традиційна китайська медицина) передбачається, що життєва енергія, яка називається Ци, тече по енергетичних шляхах, так званих меридіанах нашого тіла. Якщо ця енергія незбалансована, це призводить до дискомфорту, болю та захворювань. За допомогою акупунктури енергетичні шляхи стимулюються і таким чином відновлюється їх збалансований стан.

Додаткові засоби лікування

Додаткові засоби лікування включають: фізіотерапію, лікувальну терапію, лікувальний масаж, краніосакральну терапію або логосинтез. Механічні імпульси, які надходять від терапевтів, стимулюють саморегуляцію організму.

Більше форм терапії - Депресія

Спеціально для лікування депресії пропонуються нові форми терапії, які відрізняються за ефектом і застосуванням. Одним із таких видів є терапія позбавленням сну. Її пропонують у багатьох клініках. Пацієнт не спить або другу половину ночі, починаючи з 1:00, або всю ніч. Оскільки терапевтичний ефект є спочатку швидкоплинним, процедуру потрібно повторювати протягом кількох тижнів кожні дві-три ночі. Близько 60% пацієнтів, що проходили таку терапію, мали позитивні відгуки щодо даного методу. Особливо ті, депресія яких залежить від часу доби, і хто почувається пригнічено вранці або піднесено ввечері. Однак метод позбавлення сну широко не досліджується. Науковці підозрюють, що через позбавлення посилюються механізми, що сприяють сну, а внутрішня напруга і збудження послаблюються.

 

Так звана електрошокова терапія використовується вже протягом 70 років. Як і чому це працює досі незрозуміло. При дуже важкій формі депресії це один із найефективніших методів. Під наркозом викликається епілептичний напад. Симптоми покращуються у 50-70% пацієнтів але часто повертаються через кілька місяців. Побічні ефекти включають головний біль, втрату короткочасної або іноді навіть довготривалої пам’яті.

Під час світлотерапії пацієнти освітлюються штучним світлом, в той час як шкідливі УФ-промені відфільтровуються. Це світло набагато сильніше ніж звичайне домашнє освітлення, але зовсім не таке сильне як сонячне світло. Ця терапія особливо підходить для осіб, які страждають від сезонної депресії. Залежно від яскравості світла, пацієнти повинні дивитись на нього від півгодини до двох годин. Однак через швидкоплинність ефекту цей процес потрібно проводити протягом усієї зими.

 

Якщо ви відчуваєте смуток і вам потрібно з кимось поговорити, зверніться по допомогу за  номерами гарячих ліній.

 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті