Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як підтвердити чи отримати інвалідність в Польщі. Інструкція для українців

У України з Польщею немає підписаної угоди про взаємне визнання документів про інвалідність. Таким чином, українцям, аби отримати усі соціальні пільги та виплати в Польщі, потрібно буде пройти процес визнання інвалідності з самого початку.

Інвалідність у Польщі | © Pexels

(Pexels)

Водночас у законі від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом Польща запровадила спеціальне рішення, що дозволяє створювати програми для людей з інвалідністю. Громадяни України з інвалідністю, які в’їхали в Польщу легально після 24 лютого 2022 року у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні та заявляють про намір залишитись у Польщі, мають право до такої самої медичної допомоги на території Польщі і у такому самому об’ємі, як громадяни Польщі, за винятком:

  • санаторного лікування та реабілітації

  • призначення лікарських засобів в рамках програм політики охорони здоров’я міністра відповідального за охорону здоров’я.

Це не є взаємним визнанням документів, що підтверджують інвалідність або її ступінь у світлі права, але вони можуть бути прийняті до розгляду програмами Державного фонду реабілітації осіб з інвалідністю (PFRON).

Реєстрація у польській системі охорони здоров’я

По-перше, потрібно знайти найближчу до вас поліклініку (przychodnia)

Під час візиту до неї слід прихопити із собою український документ, що підтверджує особу (найкраще закордонний паспорт) та отриманий у Польщі ідентифікаційний номер Pesel. У поліклініці слід попросити у реєстратурі бланк заяви на призначення сімейного лікаря (lekarza  rodzinnego, lekarza pierwszego kontaktu).

Після заповнення цієї заяви Вам буде призначено сімейного лікаря, який і допоможе у подальшій процедурі підтвердження або встановлення інвалідності у Польщі.

Які документи потрібні для отримання інвалідності

Наразі польські комісії МСЕК, не маючи конкретних законодавчих рішень, видають громадянам України рішення про встановлення інвалідності та ступінь втрати працездатності за тими ж правилами, що й особам з польським громадянством.

Рішення про інвалідність або її ступінь завжди видається за заявою, яка подається до повітової комісії про встановлення інвалідності за місцем проживання (Wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności do miejskiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności.)

До заяви додаються:

  • Медична документація, у тому числі медична довідка про стан здоров’я, видана польським лікарем не раніше ніж за 30 днів до дати подання заяви.

  • Медична документація – наприклад, виписки з лікування в стаціонарі, документація про амбулаторне лікування, результати додаткових діагностичних досліджень, висновки спеціалістів.

  • Документи, які можуть вплинути на визначення ступеня інвалідності, за наявності таких: наприклад, висновки спеціалістів, психолого-педагогічні висновки.

Усі медичні заключення українських лікарів, медичні довідки, епікризи потрібно буде перекласти. Тобто усе те, що може свідчити про набутий вами попередньо статус інваліда на території України повинно бути перекладене.

Важливо: переклад усіх документів повинен здійснити саме присяжний перекладач у Польщі! Його може здійснити та завірити власною печаткою лише особа, яка склала необхідні іспити та внесена в спеціальний реєстр Міністерства юстиції Польщі.

З цими документами потрібно здійснити візит до закріпленого за Вами сімейного лікаря.

Під час прийому вам буде виписано скерування (польською – skierowanie) до профільного спеціаліста, який і буде проводити ваш детальний медогляд. Після огляду у профільного спеціаліста, ним буде заповнено зазначене вище Zaświadczenie lekarskie, де буде детально описано ваш актуальний стан здоров’я.

Куди подавати документи для встановлення інвалідності

Усі заяви і документи, зазначені вище, а також копію закордонного паспорта та копію ідентифікаційного кода PESEL необхідно подати у повітовий або міський відділ з питань встановлення інвалідності:

  • для пошуку міського відділу – достатньо у пошуку чи на онлайн-мапі вказати запит “Miejski zespoł do spraw orzekania o niepełnosprawności”;

  • перелік повітових відділів з питань встановлення інвалідності.

Під час розгляду документів, який у Польщі в середньому триває від 2 до 4 місяців може виникнути потреба донести ще документи на вимогу повітового або міського органу з питань встановлення інвалідності.

Саме тому слід стежити за повідомленням каналами телекомунікації чи листами, які можуть надходити у зазначене в документах місце проживання особи на території Польщі.

На нашому сайті ви також можете знайти інформацію про встановлення 1 групи, 2 групи та 3 групи інвалідності в Україні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті