Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як отримати інвалідність у Швейцарії

Українці з інвалідністю, які були вимушені поїхати і отримали тимчасовий захист у Швейцарії, повинні пройти процес встановлення інвалідності з самого початку. Українське посвідчення не дійсне в Швейцарії.

Інвалідність у Швейцарії | © Pexels

(Pexels)

Чи можуть українці отримати інвалідність у Швейцарії?

Отримання інвалідності в Швейцарії - надзвичайно складний процес. 

Право на підтримку, що забезпечується страхуванням у зв’язку з інвалідністю, мають особи, які щонайменше протягом одного року не можуть працювати або працюють неповний робочий день за станом здоров’я (фізичного або психічного). Страхування у зв’язку з інвалідністю забезпечує підтримку у вигляді щомісячної пенсії. Проте це здійснюється лише тоді, коли застрахована особа більше не може бути інтегрована в трудове життя через втрату працездатності. Страхування у зв’язку з інвалідністю забезпечує підтримку особам з інвалідністю під час пошуку відповідної роботи. Заяву на отримання підтримки, що забезпечується страхуванням у зв’язку з інвалідністю, необхідно подати до відділення комуни установи соціального страхування.

Сімейний лікар встановлює процент дієздатності людини. Але його повинні підтвердити ще 3 лікаря. Якщо додаткові лікарі не підтвердять процент дієздатності, то особа не може претендувати на інвалідність та отримання регулярних виплат. Про це у своєму відео розповідає українська блогерка, яка вже багато років перебуває в Швейцарії та на власному досвіді дослідила це питання.

Допомога особам з інвалідністю у Швейцарії

Українці з інвалідністю повинні якнайшвидше зареєструватися в одному з Федеральних центрів для біженців. Таким чином, вони одразу отримають медичне страхування, а також необхідні медикаменти та лікування безкоштовно. Крім того, національна та кантональна влада може організувати житло, що відповідає особливим потребам кожного, та спеціалізовану допомогу.

За організацію спеціалізованої підтримки відповідають органи влади. Їхні співробітники уточнюють індивідуальні потреби і можуть організувати надання необхідної допомоги. Однак через їхнє високе завантаження на даний момент можливі ситуації, коли не всі оперативно отримають належну допомогу. У цих випадках можна додатково звернутися до недержавних організацій людей з інвалідністю. Так, наприклад, Pro Infirmis підтримує у поточній кризі також біженців з інвалідністю та має свої філії-консультації по всій Швейцарії. Це об'єднання – недержавна організація.

Запити підтримки для всіх форм інвалідності (необхідні допоміжні засоби, догляд тощо) можна надсилати на адресу електронної пошти Pro Infirmis: ukraine@proinfirmis.ch.

Особи з порушеннями слуху можуть звертатися до Deutschschweiz у консультації для слабочуючих та глухих BFSUG (ukraine@bfsug.ch) або до Швейцарського товариства глухих (Deutschschweiz за адресою info-d@sgb-fss.ch. У Романській (Французькій) Швейцарії можна звернутися за адресою info-f@sgb-fss.ch, у Тессіні – за адресою info-i@sgb-fss.ch.

Особи з порушеннями зору можуть звертатися до Швейцарського товариства інвалідів щодо зору philippe.gerber@sbv-fsa.ch.

З усіма питаннями про школу та освіту у поєднанні з порушеннями зору у дітей та підлітків суспільство SZBLIND створило таку адресу ел.пошти: bildung@szblind.ch.

Якщо вам потрібен інвалідний візок, зверніться за консультацією до Vereins Pro Infirmis у своєму кантоні. На веб-сторінці Pro Infirmis у розділі «Пропозиції» (Angebot) вказана адреса. Ви також можете звернутися за адресою ukraine@proinfirmis.ch.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті