Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як оформити інвалідність у Чехії

Чимало українців, які зараз тимчасово проживають на території Чехії, мають інвалідність. Проте, щоб отримати посвідчення та користуватися пільгами в цій країні, потрібно пройти певні бюрократичні процедури. Які документи потрібні та куди їх подавати, щоб підтвердити свій статус інвалідності? А, головне, чи є пільги і які вони?

Інвалідність в Чехії | © Pexels

(Pexels)

Станом на 2023 рік нострифікація або автоматичне визнання статусу інвалідності в Чехії неможливе, так само як автоматичне перенесення цього статусу до чеської системи охорони здоровʼя. Утім, Чехія увійшла до ТОП європейських країн, що надали прихисток українцям, тікаючим від війни.

Отже, що робити, якщо ви опинились в Чехії? Для встановлення інвалідності українським біженцям потрібно пройти спершу відповідну процедуру, встановлену чинним законодавством Чехії. Ви повинні отримати довідку ревізійної комісії, яка має підтвердити, що стан вашого здоров’я відповідає певній групі інвалідності згідно категоризації в Чехії. Нижче ми розповімо про категорії інвалідності в Чехії, а також на які пільги можна розраховувати при тій чи іншій інвалідності.

Куди звернутися за підтвердженням статуса інвалідності в Чехії?

Статус інвалідності в Чехії підтверджується державними інституціями. Можна почати з терапевта, який направить до конкретного спеціаліста та, можливо, допоможе зібрати ревізійну комісію лікарів. Ця комісія зробить висновок про стан вашого здоров’я та визначить рівень інвалідності.

Картку особи з інвалідністю можна отримати в Бюро праці Чехії (Úřad práce ČR). Заяву про надання статусу інваліда треба подати за місцем проживання до відповідного Бюро, яке на підставі медичного висновку за станом здоров’я фізичної особи винесе постанову. Бланк заяви знаходиться за посиланням, зразок заповнення заявки тут.

Як оцінюється стан здоров'я для посвідчення особи інваліда?

Проводиться оцінка стану здоров'я для оформлення картки інваліда судмедекспертом Бюро. Після можливого оскарження стан здоров’я оцінюють атестаційні комісії MPSV. Висновок судмедексперта у виняткових випадках може бути дійсним протягом тривалого часу, в деяких випадках навіть назавжди.

Які існують групи інвалідності в Чехії?

Існує три види картки непрацездатності/видів інвалідності: а саме TP,  ZTP, ZTP/P. Право на отримання картки має особа віком від 1 року з фізичною, сенсорною або розумовою вадою, що характеризується тривалим розладом здоров’я, що суттєво обмежує її здатність пересуватися або орієнтуватися.

Картка TP

Особи з помірно вираженими функціональними порушеннями рухової здатності або орієнтації, в тому числі особи з інвалідністю, має право на картку з позначкою «ТР». Мається на увазі помірно виражене функціональне порушення рухливості, стан, коли особа здатна самостійно пересуватися вдома, на свіжому повітрі, може ходити з обмеженою досяжності та має проблеми з оминанням перешкод на нерівній місцевості.

Картка ZTP

Середньої важкості функціональне порушення орієнтації означає стан, коли людина у несприятливому стані здоров'я, але здатна до надійної орієнтації в побуті та у неї порушена здатність орієнтуватися тільки на вулиці. Така людина має право на картку, позначену символом «ZTP». Під важким функціональним порушенням рухливості розуміють стан людини із тривалим несприятливим станом здоров'я, здатної самостійно пересуватися вдома та на вулиці вона може ходити зі значними труднощами і лише на короткі відстані.

Карта ZTP/Р

Під тяжким функціональним порушенням орієнтування розуміється стан, коли людина відчуває значні труднощі в домашніх умовах і поза домом. Право на картку, позначену символом «ZTP/Р», має особа з важкими функціональними порушеннями або повним порушенням рухливості або орієнтації та не може обходитись без провідника. У особливо важких випадках пересування зазвичай можливе лише на інвалідному візку, коли людина не здатна самостійно орієнтуватися в навколишньому середовищі.

Які пільги мають особи з інвалідністю в Чехії

Опис захворювань, що спричиняють суттєві обмеження дієздатності,  мобільності та орієнтації передбачений Указом №388/2011 Зб., про впровадження певних положення закону про надання пільг особам з інвалідністю. Законодавчі норми надають певні пільги власникам вказаних вище карток.

Особа, яка має картку ТР, має право на:

• плацкартне місце в громадському транспорті;

• пріоритет в чергах.

Крім перерахованого вище, особа, яка має картку ZTP, також має право на:

• безкоштовне транспортне сполучення регулярним місцевим громадським транспортом (трамваями, тролейбусами, автобусами, метро);

• 75% знижка вартості проїзду у другому класі пасажирських поїздів та експресів у внутрішньому сполученні та 75% знижка на регулярні внутрішні автобусні сполучення.

Особа, яка є власником картки ZTP/P, має, крім вищезазначеного також має право на:

• безкоштовний проїзд громадським транспортом у регулярному пасажирському громадському транспорті національного сполучення;

• безкоштовне перевезення собаки-поводиря, якщо особа повністю або практично сліпа.

Власник картки ZTP або ZTP/P та провідник власника картки ZTP/P можуть отримати знижку на театральні вистави, кіносеанси, концерти та інші культурні та спортивні заходи. Інші привілеї власників карток ТР, ZTP або ZTP/P регулюються також Законом про податки з доходів, на місцеві збори, на адміністративні збори, на дороги, Законом про податок на нерухомість.

Корисні контакти організацій з інвалідності і Чехії

Чеські громадські організації та асоціації для людей з інвалідністю пропонують біженцям, які  приїхали з України до Чехії, найрізноманітнішу допомогу і навіть житло. Зверніть будь ласка увагу на наступні організації.

NRZP CR (Národní rada osob se zdravotním postižením ČR)

Національна рада людей з інвалідністю Чеської Республіки (NRZP CR) може надавати консультації людям з інвалідністю з України, у сфері соціального забезпечення, медичних приладів тощо.

Ви можете знайти контактну інформацію спеціалізованих консультаційних центрів NRZP CR за цим посиланням: https://nrzp.cz/poradna/

Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.p.s.

Центр інвалідів Моравсько-Сілезького краю надає зареєстровані соціальні послуги для людей похилого віку та інвалідів, такі як персональна допомога, індивідуальний безперешкодний транспорт, консультаційні послуги для людей з інвалідністю, консультаційний пункт для громадян, прокат асистивних засобів. Працює в Моравсько-Сілезькому регіоні в містах Острава, Опава, Брунтал, Фрідек-Містек і Новий Їчін.

http://www.czp-msk.cz

SONS

Об'єднана організація сліпих та слабозорих Чеської Республіки, зареєстрована асоціація пропонує прокат основних засобів компенсації, путівників, консультацій

www.sons.cz

tel: +420 602 685 770

e-mail: pokorna@sons.cz

CZTN

Асоціація глухих і слабочуючих Чеської Республіки (Центр усного перекладу для глухих) готові надати будь-яку допомогу в спілкуванні нечуючим  українцям та їхнім родинам, або допомогти надати супутні послуги. 

https://cztn.cz/2022/02/informace-pro-obcany-ukrajiny/

ASNEP z. s. 

Асоціація організацій глухих, слабочуючих та їх друзів  створили FB групу “Глухі чехи глухим українцям”, де працює кризова команда для громадян України з вадами слуху, до складу якої входять координатори, перекладачі жестової мови, а також психолог і юрист.  Тут вам допоможуть з питань проживання, транспорту, тощо.

https://facebook.com/groups/3810464052511496/

CDS Tamtam

Центр дитячого слуху Тамтам пропонує кризове втручання, психологічне та професійне соціальне консультування для сімей дітей з вадами слуху, які постраждали від війни. Психологи говорять і розуміють російську та українську.

https://www.tamtam.cz/aktuality/tamtam-nabizi-psychologickou-pomoc

e-mail: holyanska@tamtam.cz

tel.: +420 601 200 630

Asistence o. p. s. 

Організація ASISTENCE допомагає людям з обмеженими можливостями, а тепер і тим, хто втікає від війни в Україні. Тут вам можуть надати особисту допомогу,  інвалідний візок чи іншу компенсаційну допомогу, допомогти знайти безбар’єрне житло а багато чого іншого.

www.asistence.org

Асоціація целіакії Чеської Республіки

Ця організація пропонує допомогу та поради хворим на целіакію та непереносимість глютену.

https://www.celiaci.cz/celiaci-na-ukrajine/

e-mail: poradna@celiac.cz

tel. + 420 602 273 173

Клуб муковісцидозу

Організація пропонує допомогу хворим на муковісцидоз, які приїжджають до Чехії з України. https://klubcf.cz/informace-pro-rodiny-z-ukrajiny/

e-mail: koznarova@klubcf.cz

tel: +420 257 221 515

Nautis, z. ú.

Тут допомогають людям з розладом спектру аутизму (РАС). Пропонує психологічну та терапевтичну підтримку, персональну допомогу та догляд за дітьми, дозвілля дітей, реанімаційний догляд за дітьми та дорослими з аутизмом, зв’язки з організаціями, що пропонують додаткову допомогу, підтримку Спеціального педагогічного центру у навчанні учнів з аутизмом.

https://nautis.cz/detail/cz/lide-s-autismem-a-jejich-rodiny-prchajici-pred-valkou-na-ukrajine

e-mail: poradna@nautis.cz

+420 778 402 641 (CZ, ENG)

+420 778 973 513 (UA)

Národní sdružení PKU a jiných DMP

Національна асоціація ФКУ та інших ДМП пропонує допомогу пацієнтам з фенілкетонурією та іншими спадковими порушеннями обміну речовин, які постраждали внаслідок воєнного конфлікту в Україні.

https://www.nspku.cz

tel: + 420 777 805 475

e-mail: anicka@nspku.cz

e-mail:  info@nspku.cz

Česká společnost AIDS pomoc, z.s.

Чеське товариство СНІДу пропонуємо допомогу всім українським громадянам, які живуть з ВІЛ, що перебувають в Чеській Республіці на будь-яких підставах. Тут пропонують доступ до лікування, є і можливість тимчасового прихистку, також тут можна отримати ліки. Крім того, тут допоможуть з лікуванням супутніх захворювань (наприклад, гепатиту В або С, туберкульозу, замісного лікування метадоном). 

https://www.hiv-komunita.cz/clanky/info-pro-obcany-z-ukrajiny.html

e-mail: ivan.pop@aids-pomoc.cz

tel: +420 720 956 544  (SMS, Whatsapp, Viber)

На нашому сайті ви також можете знайти інформацію про встановлення 1 групи, 2 групи та 3 групи інвалідності в Україні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті