Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як допомогти при панічній атаці - уроки першої допомоги

Як діяти, якщо у людини поруч з вами почалась панічна атака? На своїй офіційній сторінці про сучасні і дієві поради з першої допомоги при панічній атаці розповіла Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності.

Людина боїться | © Pexels

Коли відчуваєш страх (Pexels)

Статистика твердить, що кожна третя людина хоча б раз в житті стикалась з панічною атакою. Якщо ж панічні атаки стають регулярними, це може означати панічний розлад. Цей стан може бути як самостійним, так і викликаним іншими психологічними травмами, наприклад, бути наслідком ПТСР (посттравматичного стресового розладу). 

Навіть якщо ви не стикались з панічними атаками, про першу допомогу важливо знати. Адже ви можете будь-якої миті опинитися поруч з людиною, що після перебування в  Маріуполі не виносить звуку літака або переживає важке ПТСР після бомбування Харкова або Чернігова. 

Люди, що переживали панічні атаки, кажуть, що їм здавалось, що зараз вони навіть можуть померти — настілький важкий та нестерпний може бути цей стан. 

Таких людей мільйони, тож нам всім зараз потрібно навчитись жити з травмами війни та надавати першу допомогу тим, кому вона потрібна, зокрема - людині з панічною атакою.

Що таке панічна атака?

Панічна атака — раптовий напад сильного страху без реальної небезпеки, незрозумілий і нестерпний для людини, що зумовлює важкі фізичні реакції. Панічна атака може бути спровокована якимось тригером (місцем, подією, спогадом, дотиком, тощо) або відбуватись без видимих причин.

Панічна атака виникає несподівано та досягає піку протягом 2-3 хвилин. Цей стан тримається до 20 хвилин, а потім також несподівано зникає. 

Ознаки панічної атаки

🔸 нестерпний страх;

🔸 відчуття неминучої біди;

🔸 задуха, нехватка повітря;

🔸 підвищене серцебиття, яке може супроводжуватись аритмією;

🔸 біль у грудях;

🔸 нудота, тошнота;

🔸 холодний піт;

🔸 озноб, тремтіння;

🔸 жар або навпаки - холод у всьому тілі;

🔸 агорафобія (часто люди в панічній атаці намагаються спрятаться кудись, присідають, закривають голову руками, намагаються кудись бігти).

Перша допомога при панічній атаці

Якщо ви бачите, що людина коло вас має симптоми панічної атаки, дійте:

✏️ Оцініть, чи є безпосередня загроза вашому життю та життю людини. Наприклад, якщо панічна атака почалась під час обстрілу, то краще, що ви можете зробити, це заховатись та за можливості відвести людину в укриття. Те ж саме стосується випадків, коли є загроза життю людини, наприклад, вона вибігла на дорогу або керує автівкою. Безпека — завжди найважливіша задача.

✏️ Контакт

Підійдіть до людини, встановіть зоровий контакт, запитайте, чи можете ви взяти її за руку (деякі люди можуть відреагувати на фізичний контакт неадекватно).

✏️ Проговоріть те, що відбувається: ми зараз на вулиці, тут безпечно, але шумно, давайте відійдемо до лавочки.

✏️ Запитайте людину, як її звуть, куди вона йшла, чи потрібно подзвонити комусь з її близьких. Мета цих питань — сфокусувати увагу і спробувати раціонально обговорити те, що відбувається навколо. 

✏️ Дихайте. Запропонуйте людині дихати разом та рахувати вдихи та видихи. Це можуть бути просто розмірені повільні вдохи та видихи або якісь вправи дихальної гімнастики.

✏️ Заземліться. Запропонуйте людині “заземлитися” — сісти в комфортну позу, так, щоб ноги прочно та впевнено стояли на землі. Це допомагає повернути контакт з реальністю.

✏️ Зробіть вправу. Можна спробувати вправу 5-4-3-2-1: потрібно по черзі назвати 5 предметів, що ви можете побачити; 4 речі, що можете відчути на дотик (холод металу лавки, хрусткість пакету, тепло променів сонця на обличчі); 3 звуки, що ви можете почути (голоса людей, гул автівок); 2 речі, які можете відчути на запах (запах парфуму, кави); 1 предмет, що можете скуштувати (цукерка, жувальна гумка, вода).

✏️ Переконайтесь, що людина вийшла зі стану панічній атаки. Якщо людині стало краще, запитайте ще раз, чи потрібно комусь зателефонувати, чи потрібна їй допомога.

Не проходіть повз, якщо ви бачите, що людині потрібна допомога. Ми — українці, ми допомагаємо та підтримуємо один одного.

Джерело: Facebook


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті