Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Що робити, якщо ви втратили роботу: поради психолога

У цій статті йдеться про те, як знайти не просто хорошу, а улюблену роботу. Тобто таку роботу, яка буде цікава, дозволить реалізувати себе, відповідатиме вашим здібностям та приноситиме хороший дохід.

Дівчина тримається за голову перед ноутбуком і блокнотом | © Pexels

Що робити, якщо втратив роботу (Pexels)

У реаліях війни в Україні ринок праці змінюється: частина компаній релокується, хтось поставив свою діяльність на паузу, хтось змушений скорочувати персонал.  Якщо ви перебуваєте в точці втрати роботи, це хороша можливість оцінити свою життєву ситуацію тут і зараз і правильно розставити пріоритети.

По-перше, не панікуйте

Це нормально, якщо в ситуації втрати роботи ви злитесь, хвилюєтесь, відчуваєте безпорадність - всі ці почуття нормальні і закономірні.  Тому під час пошуку роботи обов’язково подбайте про себе: не забувайте приділяти час тому, що вас підтримує, приносить радість та життєві сили. Спілкування з близькими, соціальна активність і волонтерство, творчість, прогулянки, смачна їжа, цікавий фільм – все це буде вашим внеском у себе та допоможе впоратися із ситуацією змін.

Зробіть переоцінку

Якою би хорошою та улюбленою не була втрачена робота, час рухатись далі. І скоріш за все під час попереднього робочого досвіду ви зросли і змінились. Отже, для пошуку нового місця роботи потрібно провести оцінку та аналіз свого професійного досвіду, тут ви можете відповісти собі на запитання:

  •  Чого я навчився останнім часом?

  •  Що я хотів би змінити у своїй кар'єрі?

  •  Чи хочу я працювати в колишньому чи новому напрямку?

  •  Які мої зарплатні очікування?

  •  Які критерії для мене важливі у новій роботі?

Відповіді на ці питання допоможуть вам точно визначити мету пошуку (які позиції ви розглядаєте).  Хороша мета має бути сформульована максимально конкретно і має бути досяжною за існуючих ринкових умов та відповідати вашим можливостям.  

Де б мені було цікаво працювати?

Саме так - де вам буде цікаво працювати? І всі інші сумніви - геть. 

Після того,  як ви визначили свою мету, свою роботу мрії, саме час скласти маркетинговий план. 

Не лякайтесь, це лише список, в якому ви запишите для себе  цікаві галузі та потенційно цікаві компанії.  Подивіться, які компанії є на ринку, незалежно від того, чи є там зараз відкриті вакансії, а потім складіть список. Дозвольте помріяти собі – «де мені було б цікаво працювати?».

Чим я можу бути корисний?

Приділіть час роботі над своїм резюме – воно має відбивати ваш актуальний досвід.  Якщо ви плануєте знайти роботу в іноземних компаніях, вам знадобиться резюме англійською мовою.  Корисною буде створити окрему електронну адресу з діловою назвою, без жартівливих імен.

Для творчих професій важливо мати портфоліо робіт - для цього ви можете завести сторінку в Інтернеті на безкоштовних сайтах або соцмережах.

Також подбайте про привабливий і цікавий супроводжувальний лист, в якому ви в одному абзаці зможете яскраво розповісти про себе, а в другому розповісти роботодавцю чим ви можете бути корисним йому.

Сплануйте час на пошук роботи

Пошук роботи – це також робота, тому плануйте час для цієї активності.  Нехай це буде 2 години на день, але протягом цих двох годин ви переглядатимете вакансії, розсилатимете своє резюме по кадровим агентствам, а також безпосередньо в компанії. 

Корисним буде створити табличку, в якій ви зможете фіксувати все, що ви робите.  Наприклад, коли на яку вакансію відгукнулися, яку відповідь отримали, чи була співбесіда, які ваші подальші кроки та домовленості.  Крім того, що таким чином ви зможете відстежувати ваші зусилля, це дозволить вам відчувати, що ви не стоїте на місці і планомірно йдете до наміченої мети.

 Аналізуючи відкриті вакансії, звертайте увагу на:

  • необхідний досвід роботи – важливо, щоб він відповідав вашому досвіду
  • опис обов'язків – бажано, щоб більша частина була вам знайома та зрозуміла
  • вимоги до кандидата – співвіднесіть їх зі своїми професійними навичками та компетенціями
  • умови роботи – звірка зі своїми критеріями та потребами

Де шукати роботу

Ми вже публікували  на EnableMe Ukraine перелік сайтів, де знайти роботу в Європі і Україні під час війни. Крім сайтів з пошуку роботи, використовуйте можливості кадрових агентств, сайти компаній.  Адже не всі компанії розміщують інформацію про вакансії на сайтах з пошуку роботи, деякі вважають за краще, щоб кандидати знаходили вакансії та відгукувалися на них через їхній офіційний сайт (зазвичай це розділи «Робота у нас», «Вакансії», «Кар'єра», «Стань частиною нашої команди» і т.д.).  

Використовуйте додаткові інтернет-ресурси – групи, спільноти, канали та чати.  Наприклад, є безліч тематичних груп у професійній соціальній мережі Linkedin і канали в Telegram. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті