Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Фінансова допомога біженцям з України в Польщі

Для українців, які знайшли тимчасовий прихисток в Польщі, було розроблено кілька програм грошової допомоги. Про умови отримання, контакти читайте у цій статті.

Дівчина сидить і тримає гроші на столі | © Pexels

Де можна отримати грошову допомогу в Польщі (Pexels)

“Дитячі містечка SOS”

Асоціація «Дитячі містечка SOS» реалізує спеціальну програму негайної матеріальної допомоги з особливим акцентом на багатодітні сім’ї з прийомними дітьми.

У рамках заходів підтримки українських прийомних сімей у червні перші 356 осіб отримали подарункові ваучери Sodexo номіналом 450 злотих на особу.

Ваучери дозволять придбати необхідні товари з широкого асортименту на суму понад 60 тисяч. магазини та торгово-сервісні точки по всій Польщі. Вартість першого траншу купонів становить 540 тис. злотих. Наступним етапом програми є розширення кола бенефіціарів за рахунок інших потребуючих сімей.

«Асоціація «SOS Дитячі Містечка» має на меті надати максимально повну допомогу сім’ям, які постраждали від війни. Ми знаємо, що окрім даху над головою, їм має бути забезпечене відчуття безпеки. Купонна програма Sodexo хоч і не поверне потерпілих до повного спокою, але може тимчасово задовольнити найважливіші потреби – в даному випадку матеріальні. Будьте спокійні за те, що діти зможуть здорово поїсти, вибрати іграшку чи улюблений одяг – це дійсно важливо, особливо в такий важкий час». –  розповідає Томаш Водзинський, координатор проектів гуманітарної допомоги Асоціації дитячих міст SOS у Польщі.

У рамках проекту фінансової підтримки особам, що відповідають критеріям:

  • прийомні родини

  • сім’ї з дітьми з інвалідністю та особливими потребами у здоров’ї

  • молоді самотні матері, які перебувають у складній матеріальній ситуації

Для отримання додаткової інформації про програму та правила участі необхідно написати листа на електронну пошту info@sos-wd.org або зателефонувати за номером +48 22 622 16 72

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Фінансова допомога від International Rescue Committee (IRC)

Цей вид грошової допомоги можуть отримати українці, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і не отримували фінансових виплат від ООН або інших гуманітарних організацій (ця умова не стосується фінансової допомоги від польського уряду).

Розмір допомоги складає 710 злотих на першого члена сім‘ї, та 610 злотих на інших членів родини. Допомога приходить одноразово протягом трьох місяців.

Для отримання допомоги необхідно:

  • Заповнити заявку за посиланням https://enketo.redrose.io/TTxJzE7L

  • Після реєстрації вам прийде смс з місцем та часом, куди необхідно приїхати з усіма членами сім‘ї. Пункт прийому комітету є тільки у Варшаві.

Якщо у вас залишились питання телефонуйте на гарячу лінію за номером +48667647239 з 9:00 до 17:00, з понеділка по п‘ятницю.

Допомога школярам в Польщі «Добрий старт»

Хлопчик-школяр з ранцем | © Pexels Допомога школярам в Полщі (Pexels)

В рамках програми батьки, чиї діти навчаються у польській школі отримують одноразову допомогу у розмірі 300 злотих для підготовки до нового навчального року і придбання шкільного приладдя. Допомогу можуть отримати і батьки українських дітей, що підуть до школи в Польщі. 

Гроші за програмою "Dobry start" виплачують усім школярам, тому довідка про доходи від батьків не потрібна.  Допомогу отримують школярі віком до 20 років, а учні з інвалідністю до 24 років. 

Українці можуть подати заявку на отримання допомоги, якщо:

- Є батьками або опікунами дитини, що навчається в польській школі

- Мають дозвіл на постійне проживання в Польщі або підпадають під дію спецзакону про допомогу громадянам України (воєнні біженці)

- Мають номер PESEL на себе і на дитину

Для подачі заявки необхідно мати:

1.Номер PESEL

2.Польський номер телефону і електронна пошта

3.Рахунок в польському банку

Заявку можна подати трьома способами:

• на сайті Empatia

• на сайті PUE ZUS

• за допомогою електронного банкінгу

Заявки приймаються до 30 листопада 2022.

Покрокову інструкцію для подачі заявки ви можете отримати на сайті.


Про допомогу українцям з інвалідністю в Польщі читайте у цій статті


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті