Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

До останнього не вірили, що це стане реальністю - історія війни Ірини Чепчиної

Думати про власний порятунок їй ніколи - під час війни вона не покладаючи рук рятує інших. Саме під час війни вона пережила знаменну подію - визнання організації УТОГ європейською спільнотою. Ірина Чепчина, голова УТОГ, в спільному проекті НАІУ та EnableMe Ukraine розповідає свою історію війни.

Чи ви знали, що планується російська агресія, чи бачили в новинах, що виїжджають американське та інші посольства, і як до цього ставились?

- Звичайно, все ці прогнози знали і бачили, але до останнього не вірили, що це стане реальністю.

Які у вас були плани на весну 2022 та взагалі на наступний рік?

- По роботі в УТОГ у нас завжди багато планів, всі перерахувати просто неможливо. Наприклад, лише на весну 2022 року були заплановані два великих всеукраїнських конкурси для глухих школярів і табір для них в «Артеку» (це під Києвом, в Пущі)…

Як вас застав ранок 2022? Що ви бачили та відчували? Як ви відчували вибухи, чи були ці відчуття особливими, на що подібні?

- Ранок почався з тривожних дзвінків від рідних і колег.

Вибухів я не чую, сирен також… Якщо постріли і вибухи зовсім близько, можу відчувати лише вібрацію.

Які були ваші дії наступні дні, чи піддались паніці, чи робили закупки, чи знайшли сховище?

- Наступні дні були заповнені роботою. За посадою я маю бути готовою до прийняття будь-яких рішень, спокійно і виважено віддавати розпорядження, від яких залежать долі багатьох людей. Звичайно ж, про закупки і сховище мені ніколи було дбати.

З якими проблемами зіткнулись ви особисто та ваші друзі, рідні, члени вашої організації?

- Протягом березня 2022 року, під час загострення ситуації в Києві, коли були постійні обстріли і транспорт у місті не ходив, дістатись до офісу було неможливо, тому працювали з дому, онлайн. Постійно підтримували з дому зв'язок з українськими та зарубіжними колегами, з представниками органів влади. Наразі ситуація поліпшилася, у Києві є транспорт і ми працюємо в офісі нашої організації в центрі міста.

Зараз найбільше турбує питання інформування жестовою мовою осіб з порушеннями слуху про те, що відбувається, пошук коштів для оплати праці перекладачів жестової мови і всіх працівників УТОГ, які продовжують виконувати свою важливу для глухих людей місію. 

Триває робота з евакуації глухих з тих населених пунктів на сході України, де прогнозують загострення ситуації. Наразі інформуємо їх і закликаємо виїхати у безпечні місця. Організовуємо виїзд і надання допомоги тим, хто евакуювався. Розподіляємо гуманітарну допомогу, яку доставляють глухі волонтери, серед тих, хто її потребує.

Ірина Чепчина Історія війни Ірини Чепчиної
Чи думали про евакуацію, чи сумнівались?

- Про евакуацію не думала, бо вважаю, що капітан повинен покидати свій корабель останнім.

Розкажіть, будь-ласка, про найбільш емоційний епізод за останні пять місяців?

- Найемоційнішим епізодом стали для мене особисто підсумки голосування 28 травня у Марселі (Франція), під час засідання Генеральної асамблеї Європейського Союзу глухих, де сталася знаменна подія: за результатами голосування Українське товариство глухих прийнято до складу цієї організації. Це рішення підтримали одноголосно всі представники 31 країни — члена ЄСГ, що були присутні у Марселі.

Які ваші плани після перемоги?

- Будемо працювати далі, надолужувати те, що перервала війна. Необхідно також здійснити аналіз та оцінку збитків, які завдала вона нашому Товариству і спрямувати зусилля на їх усунення.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті