Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Найкращі безкоштовні онлайн-курси для українців

З початку війни дуже багато освітніх компаній зробили відкритими доступи до сучасних онлайн-курсів: мовних, ІТ, соціальних, для бізнесу, культурних.

Дівчина пише щось на папері перед ноутбуком | © Pexels

Онлайн навчання (Pexels)

Тож, кожен, хто має бажання розвиватися і відчуває потребу у нових знаннях чи поглибленні вже існуючих, може знайти щось цікаве та корисне серед різноманіття онлайн-програм.

Ми зібрали добірку найбільш популярних ресурсів із безкоштовними доступами до навчання.

Мовні курси

Engmova — це національна екосистема вивчення та тестування рівня володіння англійською мовою. На платформі можна отримати доступ до: тестування для визначення рівня володіння англійською; маркетплейсу сервісів навчання англійської мови; наймасовішого освітнього онлайн-проєкту України «Lingva.Skills».

Promova - платформа для вивчення мов із персоналізованим підходом. Для українців відкритий безкоштовний Premium-доступ на три роки, а також доступ до мовного клубу, де можна особисто поспілкуватися з іноземцями.

Інтерактивні додатки та сервіси, які стали безкоштовними для українців: Busuu, UTalk, Ling App, Drops, ENGin, EnglishDom, Duolingo, Gramaro.

безкоштовні мовні онлайн-івенти для українців від Green Forest

Курс IT English від CyberBionic Systematics та Englishdom — 10 уроків на YouTube-каналі CodeUA з домашніми завданнями в телеграм-каналі та тестуванням у кінці.

«Англомовний лікар» від освітньої платформи «Аксемедін» — базовий курс англійської мови для лікарів, на якому навчатимуть граматично правильно будувати фрази англійською й вести діалог.

Безкоштовні матеріали та завдання англійською від BBC та British Council.

IT-курси

Prometheus – найбільша платформа онлайн-освіти в Україні.

В партнерстві з найкращими лекторами, а також провідними компаніями та міжнародними організаціями, Prometheus  створює онлайн-курси з основ програмування, Java, R, Python та JavaScript (для веб), Machine Learning, візуалізації даних, командного управління тощо.

Coursera — ресурс з курсами та лекціями від більш ніж 200 провідних світових університетів та компаній. Багато з них можна пройти безкоштовно англійською після реєстрації. 

ЕРАМ University — набір курсів та менторингових програм від компанії EPAM. Кожний напрямок має свої унікальні вимоги та потребує здачі вступного іспиту (єдина загальна вимога — знання англійської на рівні В1). Так, наприклад, у вересні буде доступний менторинг по JavaScript.

SoftServe Career — база курсів від фахівців SoftServe. Доступні безплатні можливості для вивчення .NET, Ruby, QA/QC, Java тощо. За деякими програмами доступні сертифікати.

ITVDN — різні відеокурси з програмування у вільному доступі. Наявні курси з C#, TypeScript, Python, Django, Java, UI/UX-дизайну, тестування тощо.

Projector Humanitarium — українська онлайн-школа креативних професій. Команда відкрила доступ на 12 курсів, серед яких: Історія геймдеву, Як працює композиція, Як працює колір тощо. Щоб відкрити доступ, потрібно зареєструватися та ввести промокод 0688-5072 (він буде діяти до нашої перемоги та місяць опісля).

Навчання від Вінницької IT-академії —  багатомісячна програма для українців, бажаючих опанувати такі напрямки IT, як програмування, тестування, веб-дизайн (UI/UX), проєктний менеджмент. Додатково пропонується вивчення английскої для IT.

Курси програмування від Avada Media — безкоштовні курси зі стажуванням та можливістю працевлаштування для кращих студентів. Можна розвиватися у таких напрямках: Frontend Development, Backend Development, Mobile Development, Web Development та нейронні мережі.

TechMagic Academy — навчальна програма від IT-компанії для початку кар’єру в ІТ. Активні напрямки: JavaScript, QA, DevOps, Security, Lead Generation & B2B Marketing. Під час навчання на студентів чекають онлайн-лекції з домашніми завданнями, практичні проєкти, менторська підтримка від топ-спеціалістів TechMagic та Job offer для найкращих випускників.

Alison — навчальна платформа з доступом до різноманітних курсів англійською. Серед тем: криптовалюта, blockchain, мережі, розробка Python, JavaScript, C++ та іншими мовами програмування. Навчання на одному курсі триває від двох годин.

IdeaSoft Career Booster — можливості безкоштовного навчання блокчейн технологіям для розробників з опцією проходження співбесіди та працевлаштування. Серед доступних курсів Rust, Solidity та інші теми у Web3.

Дія. Освіта — курси, вебінари та навчальні гайди від Міністерства цифрової трансформації України. На платформі доступний профорієнтаційний тест. Є ресурси для розвитку кар’єри у Product Management, Project Management, маркетингу, дата аналітики, рекрутингу, HR, QA, PR та інших сферах.

Google Grow — безкоштовні онлайн-курси та вебінари від експертів Google та інших компаній. Серед доступних можливостей: розвиток кар’єри, Data Science, Machine Learning, Cloud computing та інші.

Mate academy — онлайн-школа, де можна знайти курси про програмування, дизайн, тестування, маркетинг та рекрутинг. Є опція безплатного навчання з подальшою оплатою після працевлаштування.

Курс програмування від Ш++ — курс допоможе розібратися в розробці програмного забезпечення та IT, навіть якщо у вас не було знань на старті. Початківців навчають на прикладі JavaScript та Java, але вірять у те, що головне не обрати мову, а зрозуміти загальну логіку. Після опанування основ програмування є можливість вибрати інші мови та профільний напрям.

Марафон вебінарів від Intellias — записи вебінарів для початківців в IT. Розповідають про особливості побудови кар’єри у Frontend: технології, тенденції, фреймворки, а також про підготовку резюме та англійську для розробників.

Software Engineering School 4.0 — курс для junior- та middle-розробників від компанії Genesis та Києво-Могилянської академії. На курсі розповідають про побудову чистої архітектури, контеризацію, віртуалізацію та етапи SDLC. Реєстрація до 8 травня.

Основи С#, Java, Python та HTML5-CSS3 — курси з програмування для початківців на YouTube-каналі CodeUA, який входить у ТОП ІТ-каналів з україномовним контентом. Після курсів можна поглиблювати знання та переглядати безкоштовні вебінари та тренінги.

Основи Python з нуля — п’ятиденний курс від Prog Academy. Ви ознайомитесь з основами програмування на Python. На курсі буде практика та розбори вашого коду.

React для початківців від Vitalii Ruban — курс для новачків в IT, які хочуть розібратися з React. Курс розроблює Head of Technical Department в Itera Ukraine, Віталій Рубан. Всі матеріали та відеолекції курсу будуть відкриті та доступні на YouTube. Можна доєднатися до Telegram-каналу курсу, щоб стежити за новинами.

Програмування від SheCodes — онлайн-курс з програмування для біженок з України. Місія проєкту полягає в тому, що навчити жінок кодингу з нуля та дати їм можливість реалізувати себе в новій професії. Навчання проводиться англійською мовою.

Project Guru — комплексний безкоштовний інструмент, який допомагає опанувати основи проєктного менеджменту. Можна скористатися чат-ботом і з його підказками покроково розписати власний проєкт, а також переглянути навчальні відео та текстові матеріали про проєктний менеджмент.

Бізнес-курси

«Говорить Бізнес. Де і як комунікувати під час війни» — освітня програма від Дія.Бізнес, Офісу з розвитку підприємництва та експорту і школи комунікацій Bazilik. Програма допоможе розібратись у каналах комунікацій та інструментах для просування бізнесів в Україні. 

Coaching Library від LIFT99 — безоплатна онлайн-бібліотека із лекціями для українських підприємців. Бібліотека містить понад 20 записів лекцій від фаундерів та CEO, венчурних інвесторів та коучів, які працюють з Google, Amazon, Apple, Nike та багатьма іншими провідними компаніями. Лекції охоплюють широкий спектр тем, які допоможуть підприємцям впоратися з важкими часами та процвітати в умовах хаосу, включаючи особистісний ріст, фандрейзинг, побудову команди, продуктивність, лідерство, подолання змін та викликів.

Серія вебінарів «Реальність без ілюзій»  від Бізнес-школи УКУ та Центру Лідерства УКУ про кризове лідерство, життєстійкість, обмеженість ресурсів, дії бізнесу та HR-фахівців у нестабільний час тощо.

Різні освітні курси

Безкоштовні курси від "ВУМ online" - освітня ініціатива, що сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні. Українцям пропонують більш ніж 30 сучасних тем для навчання, серед них 

  • "Стратегії сталого розвитку для міст і громад: практичні поради";

  • "Книжковий маркетинг для видавців";

  • "Принципи соціальної ринкової економіки";

  • "Основи реформи охорони здоров’я з допомогою eHealth (для лікарів)";

  • "Ефективне управління спільною власністю через ОСББ".

Соціально-освітня ініціатива "Освітній Хаб міста Києва" є структурним підрозділом "Освітня агенція міста Києва", яка підпорядковується Київській міській державній адміністрації. На сайті безкоштовно пропонують отримати або покращити навички, які мають попит на ринку праці. Навчання проходить у вигляді онлайн-курсів або практичних тренінгів. Після проходження можна отримати сертифікат.

Які курси пропонують:

  • "Управління людьми і проєктами";

  • "Персональна ефективність";

  • "Продажі і комунікації";

  • "Покоління зумерів";

  • "Професія: Державний службовець";

  • "Професія: Онлайн лікар";

  • "Професія: Вчитель (Мистецтво викладання)";

  • "Професія: Дієтолог";

  • "Професія: Продавець непродовольчих та продовольчих товарів";

  • "Ораторське мистецтво (у форматі SCORM)" та інші.

Креативна Практика — онлайн-лекції, курси та майстер-класи від української фахової спільноти: про дизайн, інтерфейси, саморозвиток, фриланс, комунікації, копірайтинг та волонтерство тощо.

«Культура і Креативність» — портал, створений для підтримки внеску культури в соціально-економічний розвиток шести країн Східного партнерства, зокрема й України. В розділі «Онлайн-навчання» є курси для менеджерів із культури з фандрайзингу, комунікацій, маркетингу, стратегічного планування, проєктного менеджменту та ін.

Безкоштовні курси від ВООЗ - Всесвітня організація охорони здоров'я пропонує студентам, волонтерам та лікарям пройти безкоштовні курси з надання першої допомоги, лікування та діагностики хвороб, емоційної підтримки тощо. Ознайомитися з курсами можна за посиланням. Матеріали у більшості з них надаються англійською.

Projector Humanitarium — соціогуманітарний факультет Projector Institute відкриває доступ до 12 відеокурсів про філософію, соціологію, мистецтвознавство, дизайн, літературу, рекламу тощо до перемоги України та на місяць після неї.

Ukraine Global Faculty — проєкт, який має на меті надати українцям доступ до найкращих навчальних курсів і програм. Спікерами виступають відомі на весь світ експерти, які підтримують Україну та українців. Основні тематичні напрями лекцій: мистецтво та гуманітарні науки, суспільні науки, бізнес і право, природничо-математичні науки, інформаційно-комунікаційні технології, інженерія та інформатика. Слухачі лекцій зможуть отримати електронні сертифікати.

 Консалтинго-тренінгова компанія E5 — команда професіоналів у сфері розробки програмного забезпечення, бізнес-аналізу, проєктного та продакт-менеджменту пропонує кілька безкоштовних онлайн-курсів: SAFe 5.0: інструкція по застосуванню, Business Analysis Essentials, Scrum Master Fundamentals, IT Manager’s Toolkit. Також спеціалісти компанії постійно проводять безкоштовне навчання онлайн для продакт-менеджерів, проєктних менеджерів, бізнес-аналітиків, скрам-мастерів.

Google Digital Garage — безкоштовні онлайн-курси та вебінари англійською мовою від компанії Google, різних університетів та освітніх платформ. Тематика курсів — диджитал-маркетинг, розвиток кар’єри і Data Science. 

Campster надає кілька курсів безкоштовно, серед яких Time management, Дізнайтеся, як збільшити кількість підписників в Instagram, Дізнайтеся, як збільшити кількість підписників у Tik Tok.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті